Schuimblussystemen

Van handgebruik tot
schuimblusinstallaties

Naast blussen met water is schuimblussen de meest bekende vorm van brandbestrijding. Volgens de voorschriften van de brandweer is er op uw locatie goedgekeurde mobiele handblusapparatuur aanwezig. Bij werken met bepaalde chemische stoffen kan een schuimblusinstallatie verplicht zijn.

Wie heeft er nog nooit instructie gehad in het blussen door middel van een schuim- of poederblusser? Als het goed is zijn u en uw medewerkers getraind en heeft u al wel eens mogen ervaren hoe dit werkt en voelt. Naast de juiste apparatuur is instructie en (regelmatige) training een belangrijk voor uw veiligheid.

Hoe werkt schuimblussen?

Het schuim zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer is, zodat er geen ontbranding meer kan plaatsvinden. Door de isolerende werking van het schuim wordt de aanwezige warmte langzaam afgevoerd en door verdamping van het water wordt er gekoeld.

Het schuim is beschikbaar in verschillende diktes. Afhankelijk van de toepassing wordt er een samenstelling voorgeschreven. Zo wordt er vaak licht schuim gebruikt voor het blussen in afgesloten ruimtes (bijvoorbeeld in een kelder), en kan er zwaar schuim nodig zijn bij het werken met bepaalde chemische stoffen. Bureau Derksen adviseert u hier graag bij, inspecteert uw apparatuur en verzorgt ook trainingen op locatie.

> Een afspraak maken